Vad innebär det att ha personlig assistans?

Något som många kan ha behov av idag det är personlig assistans. Det är om man har en nedsättning av något slag samt behov av hjälp med grundläggande behov. Man kan via ett assistansbolag som Ekens Assistans (läs mer här om dem) få tillgång till personliga assistenter som kommer hem till en och hjälper en med vardagliga saker. 

Personliga assistenter kan hjälpa en person i vardagen med det mesta, så som att hjälp med att äta, att klä av eller på sig, tvätta sig eller andra saker. Det handlar alltså det som kallas för grrundläggande behov.

Vad gör en personlig assistent?

En personlig assistents arbetsdag kan se olika ut, beroende på vem de jobbar hos. Det eftersom att det finns olika behov hos olika personer. Oftast är man flera personer som jobbar som personlig assistens hos en brukare. Det som man kan komma att göra är att hjälpa till med saker som för friska personer hör till det vardagliga. Det är grundläggande behov man tillgodoser så som  tvätta sig, äta, klä av sig och klä på sig, andas och gå på toaletten. Det de gör är att hjälpa personen så att denne ska kunna leva så självständigt som möjligt och på det sätt den vill.

Assistenter och personlig assistans får man ansöka om att få. Det via Försäkringskassan eller kommunen. Om det är mindre än 20 timmar per vecka du behöver hjälp så är det kommunen du ansöker hos, annars är det Försäkringskassan.

18 Feb 2022