Öka företagets likviditet

Ibland kan det vara nödvändigt att snabbt få en bättre likviditet i företaget. Det bästa är så klart att ha en långsiktig plan för det, men om du snabbt behöver lösa det, så kan du använda dig av ett factoringbolag, för att sälja fakturor till dem. Genom att du säljer fakturor så ökar du likviditeten, eftersom pengarna oftast kommer in på förtagets konto inom 24 timmar. 

En viktig sak att tänka på, är hur du säljer dem, om det är med eller utan regress som det heter. Om du har valt att stå för kreditrisken, alltså sålt din faktura med regress, så kan du bli skyldig att betala fakturan. Samt att därutöver kan factoringbolaget begära att du betalar både dröjsmålsränta och påminnelseavgifter som gått ut till din kund.

Varför sälja fakturor?

Företag ska inte behöva tänka på detta med att få betalt i tid, utan syssla med det som de är bra på. Men får man inte betalt i tid, så sjunker ju den egna betalningsförmågan. För att öka den så kan det då alltså vara smart att sälja en del fakturor. 

En annan orsak att sälja faktura, det är att du kanske snabbt måste få loss kapital för att investera vidare i andra affärer. 

Det är ofta så att små företag är de som behöver få in kapital snabbt, men alla storlekar på företag säljer fakturor. Idag finns det flera olika factoringbolag som kan köpa fakturor så väl som låta ett företag belåna dem.

27 Mar 2022