Tips: Tänk på detta inför ett företagslån

För dig som driver ett litet till medelstort företag så kan ett företagslån innebära skillnaden mellan expandering eller att få lägga ner verksamheten helt. Ett företagslån kan också användas för att hantera utgifter under en period med dålig likviditet eller för investeringar av olika slag. Det viktiga är inte varför du behöver ett lån, utan hur du gör för att få bästa möjliga företagslån till bra villkor. Här får du några tips att tänka på innan du tar ett lån.

Skynda långsamt

Det kan vara enkelt och lockande att vända sig till sin vanliga bank och fråga om ett företagslån, och det är också den väg många väljer att gå. Men är det den bästa vägen? Inte alltid säger vi. Vårt första, och tyngsta, tips är - jämför företagslån innan du bestämmer dig!

Genom att jämföra olika låneinstitut och banker kommer du kunna hitta de som ger de bästa villkoren och det är inte alltid din vanliga bank som är den som är bäst. Saker du ska titta på är:

  • Effektiv ränta
  • Återbetalningstid
  • Möjlighet att lösa lån i förtid utan extra kostnader

Du måste också lägga upp en kalkyl för hur ett lån kommer att påverka ditt företags finanser. Är det rätt läge att ta ett lån? Kommer företaget ha råd att betala tillbaka lånet? 

Eftertänksamhet är A och O men har du väl bestämt dig för att ett företagslån är rätt väg att gå så se till att jämföra dem först så du inte missar riktigt bra villkor. 

9 Feb 2022