Sommardäck för alla bilar på nätet

Nordendäck är en hemsida helt dedikerad till däck - och lite också till fälgar. Däck är något som en bilägare måste engagera sig i eftersom vi två gånger per år ska byta dem. Vinterdäck ska bytas mot sommardäck i april, och i november ska sommardäcken av till förmån för sina grövre bröder.

De flesta köper en uppsättning av sommardäck som de sedan beräknar kunna ha i några år, samma sak med vinterdäck. Det är dock långt ifrån alla som väljer att köpa splitter nya däck när det är dags att köpa nytt, utan vågar sig på andrahandsmarknaden. Det finns gott om finfina däck som förvisso inte är helt nya, men som fortfarande har kapacitet att lägga många mil bakom sig.

Lagen om sommardäck

Lagen är tydlig när det gäller vinter- och sommardäck, det finns ingenting att missförstå när det gäller lagliga sommardäck. Det är körförbud på dubbade vinterdäck från den 15:e april, medan man fortfarande får lov att köra med odubbade vinterdäck om vinterväglag råder. I april skiftar de flesta sina vinterdäck mot lagliga sommardäck, även om vissa är snabba och gör det redan i mars - särskilt bilägare i södra Sverige.

När man ska köpa begagnade däck bör man ha lite kännedom om vad som krävs för lagliga sommardäck. För sommardäck så ska mönsterdjupet vara minst 1,6 mm, men helst djupare än 3 mm, och däcken ska vara jämnt slitna och i allmänt gott skick. Nya sommardäck är förstås alltid i toppskick, men det finns olika kvalitet att välja mellan. I längden brukar man tjäna på att välja däck av god kvalitet, särskilt om man också beräknar säkerhet som en faktor.

Väljer du bäst i test?

Du som är noggrann med vilka däck du köper till din bil kan ta del av Motormännens test för sommardäck. Här presenteras såväl de som gör bäst i från sig som de som gör sämst i från sig, samt alla däremellan.

10 Apr 2015